frendeites
communities



Casa Da Torre par Carlos Castanheira



In Portugal, in Vila Nova Famalicão, the architectural firm Castanheira and Bastai realized what operations building for the vineyard Casa Da Torre. A wooden architecture, tradition and modernity.

photographs: Fernando Guerra

To know more, visit of Carlos Castanheira.

On this project, Carlos Castanheira states:

"A winery is no longer what it used to be.

I Knew oz wineries Where cobwebs and dust, Were the sign of time passing and of the times.

Time Was ALSO, Almost always, the sign of quality, as the wine that got preserved over time, at the time, was good wine, qui got even better after-Being left there for a FEW years.

Wineries are changing And They no follow-have room for dust nor for cobwebs.

Now They Are True Laboratories, Ruled by strict laws of employment and hygiene. They obeying a finely tuned science of dosage, temperature control, accelerated gold Slowed down, with more or less chemistry. In Some cases, a winery is a place of real alchemy.

The Winery of Casa da Torre already Existed, have good wine already Was Being Produced at the property. The will to Produce more wine, better and in according with the new rules led to HAVING to rethink the winery and Inevitably to enlarge it.

The siting and orientation are excellent. Half buried into the site, ict southern side is sheltered from sunshine and directly resulting and high temperatures. The western side is sheltered aussi. To the north, is a high and thick granite wall. To the east, are the access and entrance areas.

The extension only added What Was Necessary, try trying to respect What Was already there.

The transformation started at roof level: from a complex variety of different structures and planes has two way pitched roof Was created.

A cross span of 18 meters forced the introduction of a central row of pillars, qui Were Undesired and undesirable and qui The Therefore Were Reduced to a minimum.

The roof structure in laminated timber is a single one, DESPITE the oven That stanchions emerge from Each pillar, to supporting the roof trusses.

Steel cables are used to restrain the great horizontal thrust generated by the weight of the structure and roof finishes.

Inside, the choice of materials Was guided by the parameters of hygiene, durability and maintenance.

The timber vats and tubs Were Replaced by stainless steel tanks rigorously lined up, With Their generous bellies, some full, others waiting recevoir the precious nectar.

Over the granite outdoor tank, sits the volume of the small office, both, inside and outside, try trying to connect the two spaces.

Access is from a stairs, aussi en timber. An elevated gantry allows for circulation and connects The Higher levels of the website to the west With That of the office floor.

The roof overhangs the stone paved entrance, in so doing covers the arrival space, the toilets and a "vat" which is the laboratory.

Light, only as much as is needed, is filtered through a timber screen.

Inside, the wine is Kept, maturing, partner after the business of the harvest, the crushing, the fermentation and all the knowledge inherent to this process.

The works at the winery led to the re-thinking of the external space. Some Were transplanted trees, some stones Moved, some new tanks Were built, as in the old times, with floors of great stone slabs.

Some water sources beens HAD forgotten That Were again tapped into and used.

The winery is no longer what it used to be. It is now better, as is the wine.

It is fresh, as is the wine. The green wine. "

Post your comment

0
  • No comment on this article.

ADC Awards

ADC-Awards-logo-2017 250-01
The most outstanding architectural achievements elected by the professional community

>> Find out more

 

MIAWs

miaw white logo ok

An International Award to the best products for architects and layout professionals

>> Find out more

 

CONTACT US!

5, Saulnier Street - 75009 PARIS

T: + (33) 1 42 61 61 81

F: + (33) 1 42 61 61 82

[email protected]

www.muuuz.com

about us

my account 

Mobile version