frendeites
communities



Philippe Gazeau : Médiathèque Romain Rolland

Recently delivered by the architecture firm Philippe Gazeau, the Romain Rolland library stretches its long silhouette in the neighborhood renovation of the City Cachin in Romainville.

On Albert Street Giry, the equipment is revealed, consisting of a mineral base topped by a metal hall and a green roof to undulating.

The agency says Philippe Gazeau:

"The library of Romainville moved to the heart of a city undergoing renovation. The opening sought by the planners proposed to break the bars of existing homes and identify a central plain to accommodate a large garden and two facilities including the library which should serve as an attractive element to the neighborhood level. the new building floats between two flying carpets. the volume of the library is in the same movement, raised above the level of the street and the public garden, and slipped under the undulations of its green roof. This is the coverage of the project gives the first pulse. the roof hills transmit the wave motion to the floor of the central plain through space of the large reading room upstairs, thanks to swelling in negative waves of the roof on its ceiling. the interior space of the directed reading room overlooking the street and the garden is not just passing through, it is crossed and suspended by the landscape turns ceiling.

The new Mediatheque Romainville is as a building with simple architectural forms, but of great strength and expressive richness. It is an "oriented" building between the new street and the large refurbished garden. It is a "hierarchical" building from 3 superimposed horizontal sequence: a base on the ground floor, a large metal hall upstairs in cantilever side street and garden side, finally a vegetated cover to the topography undulating. These three main elements structure and bring together the architectural and functional picture of the whole. The project meets the grip of the plot in the proposed general development plan, freeing the largest possible space for the future garden. The volume aligns the new path, but the withdrawal of the ground floor as cantilever floor of 1er allows to develop a vast protected and sheltered clearance between the public road and the entrance to the library . The metal structure of the first floor allowing a significant overhang without poles gives the picture its characteristic building. On the street, the monumental canopy naturally indicates the building entrance that opens onto the large sheltered courtyard.

Strong architectural sequences accompany the user or visitor from outside into the heart of the library: the awning parvissous the-exhibition hall, the vertical space of articulation of the monumental staircase, hence the we discover the great reading room. "

Photos: Philippe Ruault

For more information, visit the website Philippe Gazeau architect.

Post your comment

0
  • No comment on this article.

ADC Awards

ADC-Awards-logo-2017 250-01
The most outstanding architectural achievements elected by the professional community

>> Learn more

MIAWs

miaw white logo ok

An International Award to the best products for architects and layout professionals

>> Learn more

CONTACT US!

5, Saulnier Street - 75009 PARIS

T: + (33) 1 42 61 61 81

F: + (33) 1 42 61 61 82

[Email protected]

www.muuuz.com

about

my account

Mobile version