frendeites



In the town of Tinos in Greece, Emmanuel Choupis the agency mX Parisian architecture has made this family house of concrete and stone. At the crossroads of modern architecture and local expertise constructive.

























On this project, MX Architecture says:

"The land is located on the northwestern edge of the village of Hatzirados on the island of Tinos in the Cyclades, in the Hellenic Mediterranean. It contained remains of an earlier vernacular fabric of dry stone walls, including characteristic elements such as a wine press. or an oven.

The aim of the project is to build a contemporary house within the framework of a traditional agglomeration. The land on a natural slope is arranged in levels according to a decreasing altimetric rhythm. The domestic program invests the entire territory of the plot. The existing fabric is preserved and enhanced as a framework for alternating full and empty parts of the project. Solid volumes take the form of archetypal cubic prisms: tower, bar, plot. They are located according to the hierarchy of the urban environment, the tower, for example, marks the corner of the village. The continuity of the free space ensures the link of the whole through courtyards and patios.

Inspired by the typical use of local “cells”, the prisms house the three bedrooms with their own bathroom spaces, for family or friends. Each has an appropriate specific view: vertical towards the sky for the tower, diagonal towards the ridges for the bar and panoramic towards the neighboring landings for the stud. The collective living space - living room, dining room, kitchen - is unified and is located on the central landing. It thus grants autonomy to the rooms on the outskirts.

Highlighting local high-quality construction techniques, all of the exterior vertical stone masonry is exposed through various joints to the horizontal roofs in untreated reinforced concrete. The interior and exterior floors are finished in cement screed. All the horizontal planes thus present the same material. The arrangement of the structural elements creates all the openings, diversified according to their cardinal orientation. They are obscured by panels of natural wood, glass or marble.

The inertia of the massive and solid masonry of the north faces functions as a heat reservoir modulating temperature changes and allowing all interior spaces to be cooled without recourse to mechanical refrigeration. The existence of openings on two opposite walls of each room allows manual control of their natural ventilation.

The attenuation of the desired limit indoor / outdoor spatial continuity affirms and extends every habitable space. This feeling is enhanced by the integration of a furniture built to land as meeting point by tracing the seals on the ground.

The incorporation of a water basin at the center of the house, beyond the refreshment and recreation, has several meanings: he founded the circular motion of the course, evokes the topology generator villages of Tinos and offers a plan natural reflection of the architecture of the work. "

"The land is site location is the northwest edge of town Hatzirados on the Cyclades' island of Tinos in the Hellenic Mediterranean. It contained remnants of previous vernacular tissue stonewall Including Elements Such characteristic as a wine press and a stone oven.

The aim of the project to erect a contemporary Was Within a traditional house [settlement] frame. The naturally sloping website has-been sculpted in to three 'plateaus' Following a decreasing height climbing rhythm. Residential uses Occupy the Entire field's area. The Existing tissue is preserved and enhanced to form the pattern's design, an alternation of built up and void areas. Solid volumes are as archetypal cubic shaped prisms: tower, 'slab' block. They are Positioned in order to Complete the urban environment, the tower, for example, marking the town's angle. The connection of the whole is ensured by open space courtyards and patios Throughout continuity.

Inspired by the typical use of local "cells" the prisms house three bedrooms, with en-suite bath spaces. Each one: has a distinct view selon icts shape or position: vertical for the tower Regarding the sky, for the diagonal slab Towards surrounding crests, panoramic viewing for the block Neighboring 'scenes'. The collective life area -living and dining room, open Kitchen- is unified and sheltered on the central level, ALLOWING autonomy to the satellite "cells".

Continuing local materials and building high-quality expertise locally sourced the vertical masonry natural stone walls Provide Support to the horizontal raw-faced in-situ concrete roofs. Interior and exterior floors are finished in cement ALLOWING ALL horizontal surfaces to this year identiques appearance. The Openings of the building are created from the structural arrangement of elements, selon Their Differing orientation and filled up with natural wood, glass or marble panels.

The thermal inertia of masonry and concrete structure, massive and closed on the north side, acts as a 'heat sink', Slowing the rate of temperature change in all interior premises Enabling Them to be cooled without mechanical refrigeration. Further, the existence of Openings on two sides of every interior space allows ict physical manually controlled ventilation.

The attenuation of inner / outer bounds extends every habitable space and space intensified continuity. The design of a built-up table in the focal points of the house gathering accentuates That sensation as well as the layout of the flooring joints.

The incorporation of a stretch of water at the center of the habitat, beyond cooling and leisure purposes, serves several meanings: founding a circular movement course, suggesting the 'agglomerating around water' generational scheme of Tinos villages' and offering a natural reflect plan at the work's architecture. "

Photographs: Elias Handelis

For more information, visit the website mX architecture.


Logo-ML SiteADC

of architecture in newsstands

D'A
 

MAGAZINE pop-up display