frendeites
communities



ChartierDalix et Brenac & Gonzalez et Associés : Java

As part of the construction of the ZAC Clichy-Batignolles in Paris (17th arrondissement), the architectural firms ChartierDalix and Brenac & Gonzalez et Associés have hand in hand designed a 24 square meter office building on Lot 000. An achievement highlighting the railway tracks facing it and which vibrate to the rhythm of the sky and the activity of the employees who give life to its passageways.

Shaped by the railway activity of the north of Paris, the district of Batignolles makes since 2001 the object of an urban reconvertion. Launched by the former mayor of Paris, Bertrand Delanoe, the ZAC project Clichy-Batignolles, with an area of ​​43,2 hectares, includes the famous courthouse designed by Renzo Piano, the future cinema imagined by the Berthier workshop , the Martin Luther King Park of 10 hectares built by Jacqueline Osty and numerous housing and offices; all arranged on both sides of the railway tracks of the Saint-Lazare station.

To the east of these are the administrative premises, partially built on a slab covering the rails, and to the west, the houses. One of the particularities of this heavy urban restructuring operation lies in its design and construction process: each lot of the ZAC being shared between two architects. This fragmentation was imposed by the designers of the area, including the architect-urban planner François Grether and the OGI design office, specializing in the development of public spaces. While some successful contractors in the competitions launched for each lot have separated their plot in two, the agencies ChartierDalix and Brenac & Gonzalez et Associés have for their part decided to collaborate and to build with four hands a colossus condensing 24 square meters of offices.

6269nomini

With a setback of 10 meters at its center, the asymmetrical and narrow terrain of 125 meters long, led the architects to imagine an original eight-storey building consisting of two rectangular volumes, between which is placed a vast entrance hall of 150 square meters, the upper levels of which are deformed as you ascend. From the street, to the east, the linear perspective created by the neighboring buildings is broken by the ripples of the whole.
These reliefs host a succession of terraces and runways in ribbons, which benefit from a uniform treatment thanks to the use of three types of solid cladding panels different from 1 meter wide with vertical streaks, made of molded terracotta then enamelled . Thanks to the alternation of these elements, the material seems to vibrate, with a color changing throughout the day and points of view, sometimes blue, ocher or white.

From the crossing vestibule, eight meters high under the ceiling, the tracks are staged through a large bay window 11 meters long inviting workers to admire the passage of cars. From this majestic hall, a monumental Y-shaped staircase leads to the east of a refectory and to the west a hanging garden located between the R + 1 and the R + 6, above the rails. This green space consisting of a set of footbridges and walkways, allows employees to enjoy a breathtaking view of the roofs of Paris daily.

An original realization offering an ideal working environment.

The project is selected for les ArchiDesignclub Awards 2018 in the category Tertiary - New

To learn more, visit ArchiDesignclub the Awards site, of ChartierDalix et Brenac & Gonzalez and Associates

photographs:
1,2,7,8) Takuji Shimmura
3,8,11) Sergio Grazia
4,5,9,10,12) Stefan Tuchila

 

Post your comment

0
  • No comment on this article.

ADC Awards

ADC-Awards-logo-2017 250-01
The most outstanding architectural achievements elected by the professional community

>> Read more

 

MIAWs

miaw white logo ok

An International Award to the best products for architects and layout professionals

>> Read more

 

CONTACT US!

5, Saulnier Street - 75009 PARIS

T: + (33) 1 42 61 61 81

F: + (33) 1 42 61 61 82

[email protected]

www.muuuz.com

about us

my account 

Mobile version