frendeites
communities



Valéro Gadan architecte : Centre municipal de santé

Designed by the agency Valéro Gadan architects, the new Municipal Health Center La Courneuve (93) is now part of notable buildings in the city. Among the reasons for this choice position, a masterful screen printed glass facade.

This is a building with a facade quite remarkable that have just delivered the architects of the agency Valero Gadan La Courneuve. Located north Avenue Victor Hugo and south of the mall leading to the City Hall, the realization had to be particularly neat, if only by its location, but also because it "Actively participates in the major project of requalification of the public space led by the Commune"as explained by the architects.

Housing a car park, a health center and a municipal restaurant on five levels, including one in the basement, the construction, built according to a V plan, reflects special attention to its envelope. As such, the curtain wall overlooking the mall pedestrian, north, can not be more eloquent. "Composed of extra-clear glass and screen-printed glass, it opens the project on the outside, explain the architects. The pattern used is identical to that of the perforations of cassettes located on the south facade. It represents a head, made by the artist Jean-Charles Blais inspired by the profile of Salvador Allende [1970's 1973 doctor and Chilean President, he set up a social policy implying in particular a reform of the health system, editor's note]. This silhouette is an allegory of the universalism of care ». A choice particularly adapted to the typology of places, therefore. On the ground floor, a base of stained concrete, and on the top floor an anodized aluminum crown, complete this already complete table. Designed in coherence with its exterior coating, the interior presents sober lines, which emphasize the nobility of the materials used, such as wood and concrete, for an effective result and without simagrées.

Project title : Municipal Health Center
City, Country: The Courneuve (93)
Owner: City of La Courneuve
Mastery of work : Valero Gadan architects
Area : 3 200 m2
Cost of works: 9 500 000 € HT
Calendar : 2017 delivery

Photographs: DR

The project is selected for les ArchiDesignclub Awards 2018 in the category Health

To learn more, visit ArchiDesignclub the Awards site et of Valero Gadan architects

Post your comment

0
  • Guest - BARBIER

    Building with a very strong personality, societal context and consistency of materials used including glass.

    à 21 Street Traversière, 92100 Boulogne-Billancourt, France

ADC Awards

ADC-Awards-logo-2017 250-01
The most outstanding architectural achievements elected by the professional community

>> To know more

MIAWs

miaw white logo ok

An International Award to the best products for architects and layout professionals

>> To know more

CONTACT US!

5, Saulnier Street - 75009 PARIS

T: + (33) 1 42 61 61 81

F: + (33) 1 42 61 61 82

[Email protected]

www.muuuz.com

about

my account

Mobile version