frendeites
communities



Oeco architectes : Espace culturel Guy Môquet

A few months ago, at the entrance of Cabestany (66), in a dull urban area mixing residences, shops and public facilities, appeared a strange geometric concrete building. Designed by Toulouse studio Oeco architects, the cultural space Guy Môquet offers a place of expression to young people in the area, while establishing itself as a new emblem of the neighborhood.

Located at the entrance of the city, close to shops, the town hall of Cabestany and cultural space Jean-Ferrat, this triangular plot occupies a position of urban bow; yet the place remained for several years a neglected urban, a wasteland only consisting of a parking lot to the south and a storm basin to the north.

Restoring life to this soulless place and allowing a built and landscaped transition between the different typologies of surrounding buildings, such was the mission entrusted to the architecture agency Toulouse. For this, the contractors destroy some of the parking spaces to create a forecourt planted and offer a compact construction, as quirky as his plot, inscribed in the slight slope of the land and overlooking the communal reservoir.
The building in R + 3 hosts several programs that can work together as well as separately: a youth space in the first two levels, a dance hall at R + 1 and in the upper levels a municipal inn of 38 sleeps with a large terrace . All these areas have their own independent external access, protected by a metal slatted, which gives an air aspect to the whole. A strong point for the establishment then able to independently host several activities and events.

6455nomini

In order to quickly and easily build this atypical and monolithic building, the solution of concrete precursors - with integral formwork and insulation, therefore - has imposed itself. Molded vertically on the outer surfaces or molded into sunshade strips concealing the circulations, the project thus constitutes a homogeneous and aerial whole set on the edge of the storm basin reworked for the occasion. With this landscaping intervention on the outskirts, the former wasteland is followed by a mix of mineral and vegetable in the heart of the city.

A daring but successful architectural and urban bias, which contributes to the life of this small town in the south-west.

To learn more, visit the Oeco architects website

Photos: Kevin Dolmaire

Post your comment

0
  • No comment on this article.

ADC Awards

ADC-Awards-logo-2017 250-01
The most outstanding architectural achievements elected by the professional community

>> Learn more

MIAWs

miaw white logo ok

An International Award to the best products for architects and layout professionals

>> Learn more

CONTACT US!

5, Saulnier Street - 75009 PARIS

T: + (33) 1 42 61 61 81

F: + (33) 1 42 61 61 82

[Email protected]

www.muuuz.com

about

my account

Mobile version