Marc Mimram : Gare TGV

Assuming that the architecture must adapt to the constant changes of the urban landscape, Marc Mimram proposes an evolutionary station, ready to welcome the transformations and variations that welcome the city of Montpellier (34).

Crossed by the tram whose route remains to be defined and opening to the North to the new districts of the capital of Herault, the new TGV station had to meet the future needs of users by developing in the East above the tracks and west. This is why the designers have come up with an open set, a garden station whose structure can easily adapt to changes in the urban fabric. Thanks to a forecourt planted in the South as well as landscaping on the quays, the builders blur the boundaries between inside and outside.

6842nomini

The station, overhung by a double curved roof made from a mineral lace, is deployed on two levels and a mezzanine, Designed as a typical Mediterranean work, it lets the sun penetrate the roads and common areas thanks to its perforated cover but also to the glass belt around it. Inside the building, few partitions prevent light from passing. Thus, many bridges and escalators allow travelers to move freely in all spaces without crossing a wall.

A luminous ensemble that will undoubtedly boost the South of Montpellier.

The project is selected for the ADC Awards 2019 in the category Equipment

To learn more, visit the ADC Awards website et from Marc Mimram

Photographs: DR