frendeites
communities



Jourda Architectes : Parking Silo

With this parking project located in the ZAC known as the banks of the Bohrie, in the Lower Rhine, Jourda Architects agency shows what wood it heats! And for good reason, unlike its traditional cousins ​​in concrete, the realization gives pride to larch and spruce in order to affect at least its environment.

Design a parking as a "pontoon", a "dock", allowing motorists to "moor" before returning to their homes ... It is this poetic principle that the team of Jourda Architects to achieve Parking Silo, located in the ZAC of the banks of Bohrie, west of the city of Ostwald (67). A starting point adapted to the district, which "has for theme" to live in nature "", detail the builders, who turned therefore towards a material rarely used for this kind of equipment: the wood. "When the consultation was launched on this site, we immediately thought of a project" decarbonated ". The idea of ​​opposing the language of wood to this type of technical work, dedicated to the storage of cars, seemed to us to be an interesting challenge. "

But that says challenge, also says obstacles to overcome. Among those encountered here, the location of the project in seismic zone, involving its share of structural constraints. Another difficulty, the need to propose a realization to the test of fire, to answer the criteria of safety fires. Then the architects make calculations, weigh the pros and the cons; in short, they examine their own proposal from every angle. Conclusion: the choice of wood, both in structure and facade is good, provided to be coupled with a mixed floor of concrete and metal to avoid seeing all vehicles go up in smoke ... then more than to give form to the realization.
Drawn along a ribbon plane slightly "broken in one point", it rises on three floors - wide open to promote natural ventilation - for a capacity of 405 vehicles. The beam posts are glulam - larch or spruce according to their weather exposure - while the guardrail consists of autoclaved pine blades. Largely perforated, they prevent any risk of falling without stifling volumes. Finally, "an expansion joint interrupts the construction while concrete circulation cores stiffen the subsets built" adds the team Jourda Architects, anxious to remind that his project is not likely to collapse at the slightest jolt. A result all the more interesting that despite all these precautions, the whole remains completely removable, further limiting the impact of parking on the site ...

The project is selected for the ADC Awards 2019 in the Architecture & Landscape / Equipment category

To learn more, visit the ADC Awards and Jourda Architects Paris.

Photographs: 11:45 am - Florent Michel

Post your comment

0
  • No comment on this article.

ADC Awards

ADC-Awards-logo-2017 250-01
The most outstanding architectural achievements elected by the professional community

>> Find out more

 

MIAWs

miaw white logo ok

An International Award to the best products for architects and layout professionals

>> Find out more

 

CONTACT US!

5, Saulnier Street - 75009 PARIS

T: + (33) 1 42 61 61 81

F: + (33) 1 42 61 61 82

[email protected]

www.muuuz.com

about us

my account 

Mobile version