frendeites
communities



Studio Vincent Eschalier : Phobos

A few minutes walk from the Paris Stock Exchange (2e), Studio Vincent Eschalier has just delivered the renovation of an entire office building. Intervention between tradition and risk taking, in line with the efficient and unconventional style of the agency. Explanations.

A year ago, Studio Vincent Eschalier delivered in Paris La Défense the Blackpearl, a project for the renovation of a building for the service sector of 4 400 square meters, on behalf of 6ème Sens Immobilier, a Lyon developer. The opportunity for the architect to loudly proclaim his ability to take in hand records both consistent and iconic.

6781nomini3

A clearly conclusive experience for both clients and architects, since 6ème Sens and Vincent Eschalier recently presented the latest fruit of their collaboration: Phobos, 1 600 square meters of offices rehabilitated a few steps from the Stock Exchange in the 2e arrondissement of Paris . As often for this type of realization, the identity of the takers was unknown at the time of the order; an additional difficulty added to the need to propose a transformation validated by the Architect of Buildings of France. "Not knowing who would be the tenants, we worked on this renovation as if it were for us", says Vincent Eschalier. A posture accompanied by sometimes radical but generally effective biases. Among them, the cover of the last two floors - themselves completely refurbished and now crowned with a terrace. Except that traditional zinc, the studio has preferred ... the stone of Hainaut, a first in the capital. "It was a way for us to reinterpret this typology without falling into pastiche. And then we wanted something more dynamic, different "says the designer. A small eccentricity approved by the ABF, thanks to the color and shape of the roof, which allow it to merge perfectly in the middle of its vernacular neighbors ...

6781nomini4

Inside, the distribution of spaces is studied to facilitate the appropriation of volumes by tenants while offering them maximum comfort. Thus, the vast free plateaux are arranged along the facades; as for the offices, the architect imagines them installed perpendicular to the windows, so that each one has its own source of natural light. In addition, the networks and other technical elements are concealed sometimes in frontage, sometimes inside a linear of cupboards drawn to measure, which also camouflages a carrying veil.

Finally, who says relatively large budget - it was the case here - says high requirements and therefore neat details. Phobos is no exception, as illustrated by the use of light oak for the floor and joinery - including the splaying of windows dressed with fine openwork cleats - or perfectly made metal canopies circumscribing the meeting rooms . Does not the expression mean that "God is in the details" ?

The project is selected for the ADC Awards 2019 in the category Tertiary / Rehabilitation

To learn more, visit the ADC Awards and the quality of their Studio Vincent Eschalier.

Photographs: Axel Dahl

Post your comment

0
  • No comment on this article.

ADC Awards

ADC-Awards-logo-2017 250-01
The most outstanding architectural achievements elected by the professional community

>> Learn more

MIAWs

miaw white logo ok

An International Award to the best products for architects and layout professionals

>> Learn more

CONTACT US!

5, Saulnier Street - 75009 PARIS

T: + (33) 1 42 61 61 81

F: + (33) 1 42 61 61 82

[Email protected]

www.muuuz.com

about

my account

Mobile version