frendeites

The ZAC Cœur de Poulfanc site in Séné has exceptional landscape quality. Its soft topography as well as its bocage frame make it a site with a very special character highlighted through the architecture of the buildings, the volumetry, the cutting of the templates. 

The design of the project is based on a primary intention posed as a postulate: above all not to work against a landscape by subjugating it to a residential model, but to propose a development of the building that accords with the singularities of the territory. 

Here, the architects (ALTA Le Trionnaire - Le Chapelain) wanted to work on a “landscape” project in continuity with the urban and landscape intentions of the ZAC. Based on the memory of the site, it was essential to respect the situation in which the project was inserted by the careful implementation of simple and durable materials, for a quality architecture. 

The durability of the facades therefore depends on durable materials that are easy to maintain. Water runoff management contributes to keeping the facades in good condition. 

Frontal effects were limited in favor of depth, porosities, views of the interior of the islet in order to reveal it. This work has made it possible to articulate the development of public spaces, in particular the "Coulée Verte", the urban alleys with the heart of the block of the operation. A smooth transition takes place in this way from the public space to the privacy of the accommodation. 

The imagined organization of the ground floors of the buildings around the through halls ensures visual continuity between the heart of the block and the promenade or the street. In general, the work of the agency aimed to optimize the orientations of the housing, as well as the views towards the urban, natural and landscaped spaces. 

The architects looked for views and orientations favorable to all the dwellings and to minimize the impact of the buildings on the landscape and vis-à-vis the surrounding buildings. Each of them looks towards the heart of a landscaped island with a high plant density to compose a territory that is coherent with the environment. The porosities and visual breakthroughs create relationships with the ground from the outside towards the garden or the heart of the block. 

All of the accommodation benefits from a favorable orientation to the East, West or South. A large number of them have a double or even a triple orientation (for large apartments), and any mono-oriented housing to the North has been excluded from the project.

This distribution allows, in addition to the favorable orientations, to offer the greatest number of apartments distant, oblique views of the wide landscape. 

 

Visuals ©: G. Chevrier

 



Logo-ML SiteADC

of architecture in newsstands

D'A
 

MAGAZINE pop-up display