frendeites

The project is established on the former open-air car park of the Pré l'Arpent estate, occupied mainly by wrecked vehicles. This housing complex, built in 1974 by the Andrault et Parat agency, is made up of a stepped three-storey building with a car park on the ground floor at its heart. Work on these new structures was completed last November.

Like many social landlords, driven by the scarcity of land, Valophis habitat seeks to develop its housing stock by increasing the density of the open spaces on its properties. Here, the project consists of erecting against the gable of this heritage building a new construction of around twenty housing units, in the continuity of the Pré l'Arpent housing estate.

Thus, the architects proposed a built volume of three levels suspended over a void on the ground floor housing the parking lots. In order to find the horizontal strata of the neighboring tiers, the volume has lines marked by bands. The filling of the facades between these lines is made up of very long white concrete slabs, reminiscent of the neighboring brick.

The last level, set back considerably, makes it possible to lighten and horizontalize the silhouette of the building. The front of this attic is extended by a concrete cap intensifying the bow effect of the whole.

The materials are raw on the ground floor (formed and masonry concrete) and white on the upper floors.

This sobriety of material, color and volume chosen by the architects is ultimately the reinterpretation of the architectural vocabulary of the neighboring building: template, expression of horizontality, vertical bays, bi-materiality of common facades...

Here is a beautiful tribute to the operation of Andrault and Parat by the Benjamin Fleury workshop!

 

Visuals ©: David Boureau

 



Logo-ML SiteADC

of architecture in newsstands

D'A
 

MAGAZINE pop-up display