frendeites

Designed on a small corner plot of 622 m² in the heart of a housing estate of residential villas, this contextual house comes in response to the hot and desert climate of Rajasthan, India.

While the South and East sides have a minimum of free space, with adjacent villas planned for the near future, the North and West sides, located opposite a road junction, have more open spaces. , including plant areas.

Inside, the heights of the rooms vary and present different volumes according to the interplay desired by the architects. Sometimes open, sometimes closed or semi-closed, the spaces have been designed to be energy efficient and thus filter natural light to prevent overheating. 

In addition, a punctuated curvilinear envelope surrounds the house, creating semi-open interstitial spaces along the perimeter, with deeper recesses at the areas facing the garden. Significantly reduce heat gain, while providing sheltered open spaces around the home for every room. 

The villa can thus remain cool during the eight months of the year when temperatures often exceed 40°C...

A sculptural house, adapted to its environment, built in partnership with local craftsmen from the immediate surroundings. Made of bricks, sandstone and local lime plaster, this residence is also part of an eco-responsible approach by providing, in particular, solar panels for energy production and rainwater recovery. .

A resolutely sustainable project… 



Visuals ©: Dinesh Mehta

 



Logo-ML SiteADC

of architecture in newsstands

D'A
 

MAGAZINE pop-up display

Heart stroke !