frendeites



In Singapore, on Redhill Road, the studio SKLIM sign the redevelopment of this apartment of 110 square meters. Between design and architecture, furniture with sharp edges and veneered dark wood sculpting space.





























The "Redhill Apartment", Studio SKLIM states:

"The customer HAD just returned from a three-year long stint diplomacy and Was looking to refurbish His apartment to welcome His New addition to the family.

Pragmatics was the primary driving force of this project. The main challenge was to reconfigure a public housing apartment amidst the regulatory constraints into an object of spatial flow. The present main foyer / dining / living / kitchen space was segmented with proportions that were not user friendly. The foyer area and the kitchen entrance were too generous and encroached upon the dining room. The Asian lifestyle with regards to cooking, culture (eg. Feng Shui) and climate were duly considered as design challenges.

After a study of the existing structure, we removed one of the non-load bearing walls and reconfigured the rest of the surrounding spaces. The concept was simple: to create a large space with distributed furniture and a mirrored surface to reflect the surrounding spaces. The kitchen was subdivided into a wet and dry area with part of the latter extending to become a foyer cabinet. The dining space became larger and visual continuity was achieved with all the surrounding built-in furniture; from the foyer to the dry kitchen to the living room set. It became a set of separate furniture pieces for one big space! The design approach to the individual furniture pieces were derived from their inherent functions and their relationship to each other in that particular space. For example, the slope of the entrance foyer piece was a reflection of the inclined shoe rack enclosed in the bottom cabinet. In hot and humid Singapore, residents prefer to keep the main doors open to encourage natural ventilation. The gap between the top and bottom pieces facilitated this cross ventilation and gave a sense of semi-privacy to the apartment. The furniture pieces were designed as a set and related to the bigger spatial flow with geometry and material continuity. The large wooden grain textures that clothed the furniture took a further inspiration from the Miesian aesthetics of the Tugendhat House but redone for this modern context. "

For more information, visit the Studio SKLIM site.

Source: architizer


Logo-ML SiteADC

of architecture in newsstands

D'A
 

MAGAZINE pop-up display

Heart stroke !