frendeites
communities



Sophie Lallias : Ouvrir sa cuisine

The real difficulty for an architect responsible for modifying a single part or two without intervening on the whole of an achievement does not lie so much in the fact of meeting the specifications as in the need to propose a subtle solution, optimizing the existing without ostentation. A challenge perfectly met by Sophie Lallias, who delivered in 2016 in Clermont-Ferrand a kitchen open to the dining room, discreetly ...

In 2016, a couple and their young child, owners of an old apartment in Clermont-Ferrand (63) contacted the architect Sophie Lallias. Indeed, they would like to open their very cramped kitchen onto the dining room, which would allow them - in addition to having more space - to cook without being cut off from their guests. From an aesthetic point of view, they have no requirements - "They did not impose on me any materials, any color", insists the designer - and would simply like Sophie Lallias to propose a solution that would preserve the hiding of the existing, due to the moldings, wooden picture rails, herringbone floors and other fireplaces.

6803nomini2

Although she aspires to the most natural and obvious result possible, the architect has no choice, she must tear down the partition that separates the kitchen from the adjoining living room. But first, she removes the floor so as not to alter it; later, it will be rested and completely sanded and varnished, for more uniformity. However, Sophie Lallias very quickly finds herself confronted with a much more important obstacle which threatens the homogeneity of the project: the difference in ceiling height between the two rooms now united. Far from being discouraged, she imagines a prefabricated envelope in the workshop, made up of unrolled pine frame panels - a material that is dear to her - which surrounds the room on three sides, fills the void under the ceiling and finally offers a multitude of storage spaces. "This allowed me to delimit the spaces without dividing them while creating a warm alcove"says the designer. In the same concern for continuity, she chose a navy blue wallpaper decorated with golden geometric shapes that she applied indifferently in the dining room as in the kitchen.

Selected with care, colors and details help to soften the project. Sophie Lallias thus attenuates her architectural gesture thanks to the use of opal green melamine for the fronts of the kitchen cupboards as well as a laminate of the same shade for the worktop and the credence. Coupled with the absence of handles, this choice makes it possible to erase the functional dimension of the kitchen to the maximum. The overall result only seemed more natural, as if, finally, the architect had never intervened. And it is in this that lies all its elegance ...

To learn more, visit the website of Sophie Lallias

Photographs: Benoit Alazard

Post your comment

0
  • No comment on this article.

ADC Awards

ADC-Awards-logo-2017 250-01
The most outstanding architectural achievements elected by the professional community

>> More Informations

 

MIAWs

miaw white logo ok

An International Award to the best products for architects and layout professionals

>> More Informations

 

CONTACT US!

5, Saulnier Street - 75009 PARIS

T: + (33) 1 42 61 61 81

F: + (33) 1 42 61 61 82

[email protected]

www.muuuz.com

about

my account 

Mobile version