frendeites
communities

Benoit Rotteleur : Paris-Shangaï

Renovated by the architect Benoit Rotteleur, this apartment located in the 15e arrondissement of Paris, draws more than ever from his situation, at 10e floor of the Tower Perspective I erected in 1973 on the plans of Michel Proux and Henri Pottier. Today baptized Paris-Shanghai, the property has been optimized to enhance the view of the Capital, winning the passage a room and more. Back on a surgical operation and balanced.

February 2018. Lénaïc and Louis, back in Paris after several years spent in Shanghai, have just signed the agreement to sell a property located at 10e floor of Perspective I Tower, in the 15e district of Paris. High standing, the glazed apartment on two sides offers a breathtaking view of the capital: a major asset! However, it needs to be refreshed, while its 90 square meters distributed by a central corridor are not optimized for its new owners: it has only one room, and the large living room is surprisingly partitioned, almost labyrinthine . This is how the couple uses the architect Benoit Rotteleur, who works in the same coworking as a cousin of Louis, to add a room at night, make their consistency to volumes and give a real identity to the apartment .

6831nomini

If the architect quickly solves the question of the room in addition to extending the existing partition in the living room to divide it definitively and thus install the room at night, his efforts are mainly focused on the articulation of the different spaces, and therefore on the circulations. So he decides to take inspiration from the rounded corners of the entrance walls to rework the central distribution corridor, which "Now widens as you enter the apartment, accompanying the look to the living room", as Benoit Rotteleur explains. Concretely, this device is translated by the creation of a custom designed furniture, constituted at the level of"A bench with shoe drawers and a console unit" at the entrance level, and"Solid Ash Shelves Attached to Invisible Metal Legs" in the living room.

"The rewriting of volumes with clean lines and the use of clear materials have allowed to highlight the major asset of the apartment, the view, while bringing more functionality and efficiency"concludes Benoit Rotteleur, which can not be contradicted.

To learn more, visit Benoit Rotteleur's website

Photographs: Antoine Seguin
Illustrations: Benoit Rotteleur
Furniture: RBC Paris

Post your comment

0
  • No comment on this article.

ADC Awards

ADC-Awards-logo-2017 250-01
The most outstanding architectural achievements elected by the professional community

>> More details

MIAWs

miaw white logo ok

An International Award to the best products for architects and layout professionals

>> More details

CONTACT US!

5, Saulnier Street - 75009 PARIS

T: + (33) 1 42 61 61 81

F: + (33) 1 42 61 61 82

[Email protected]

www.muuuz.com

about

my account

Mobile version