frendeites

A Gifu, dans le centre du Japon, l’agence d’architecture Airhouse Design Office a aménagé cette maison de famille dans un ancien entrepôt. Les architectes ont laissé les volumes s’exprimer en limitant au maximum les entraves visuelles. Une habitation luxueuse et confortable qui s’organise autour de la cuisine, qui fait ici office de point focal.

Les diverses zones fonctionnelles viennent s’intégrer dans l’espace unique qui compose le rez-de-chaussée. Au centre de la maison, un bloc s’invite et dissimule une salle d’eau ainsi que la chambre parentale. Au dessus, une mezzanine accueille l’espace réservé aux enfants du couple. Epuré et minimal, cet aménagement a permis de transformer un ancien entrepôt en habitation fonctionnelle et chaleureuse.

 

Sur ce projet, Airhouse Design Office précise :

"One of our client’s major requirements was for a living space where the presence of the family would always be felt. In response, we devised a single-roomed layout without columns that took advantage of the distinctive features of the existing warehouse.

A large kitchen was installed to cater to the needs of the food-loving husband-and-wife couple. We then conceived the entire living space by taking the kitchen as a focal point, with a mix of various other activities and functions unfolding around it. Within this single-roomed space, we also created a box-like structure with a loft bedroom for the children on top of it, and private quarters including a bedroom and bathroom inside it.

In order to minimize heat loss within this massive space, a 100mm layer of urethane foam was added to the walls, floors and ceiling, while a combined heat and power device was installed in the living room to heat water and provide floor heating. All openings were designed by making use of existing sash windows and doors, while glass panes were all given a double-glazing treatment to improve insulation.

The façade of the building was left intact in an effort to blend in with the surrounding neighborhood, as well as due to cost considerations. The result was a comfortable, luxurious home that made effective use of existing features while also avoiding excessive expense."

Photographies : Toshiyuki Yano 

Pour en savoir plus, visitez le site de Airhouse Design Office



Logo-ML SiteADC

d'architectures en kiosque

SITEOK
 

Affichage contextuel MAGAZINE