frendeites

Diane de Soras and Thomas Soulier, founding architects of Atelier Dito present the renovation of a 450 m² villa. A construction dating from the 1900s, brought up to date.

In 2019, the couple of architects embarked on the renovation of an old residence in Lyon. Thus 10 months of work for the structural work, and 11 months of work for the second work were necessary to complete this project.

The owners, accustomed to contemporary villas, wanted for this new project, an aesthetic that was both warm and timeless. Beyond the surface area of ​​the building, its key asset is an incredible view of Lyon and the Alps. Here, the openings are numerous but do not detract from the volumes of the house which today house designer pieces, works of art and family furniture. 

On the ground floor, the space is open plan. Objective: to allow fluid circulation and create perspectives. This ground floor thus becomes the place of reception of the house thanks to the opening facing the outside. The functions coexist, and are sometimes mixed to make the technical elements disappear, as in the kitchen office which accommodates both the changing rooms and the household appliances (fridge, coffee machine, etc...). 

Outside, the access gate and the palisade have been refurbished. Upon entering the house on the west side, the visitor is invited to admire the view which plunges into the Saône. The duo used a neutral and warm palette, enhanced with elegant oak details, combined with the existing elements that were kept (stone staircase, cement tiles, parquet). The many designer pieces and artworks bring color, warmth and energy to the spaces. 

On the first level, Diane and Thomas have chosen to divide the space into two distinct zones: namely the apartment and the leisure lounge. 

The apartment is composed of two bedrooms with their adjoining bathrooms, toilets, and access to the attic. The leisure lounge hosts a billiard table and a small lounge area articulated around a bar, a sculptural element of the room. Its striated appearance is inspired by Doric colonnades. This room draws its codes from the DNA of English clubs thanks to low armchairs and green and ocher colors.

On the second level, access has been redesigned and embellished with a glass wall to let in light while harmonizing with the original staircase, the true backbone of the house. A very clear and minimalist treatment is brought to this level which was neglected until its restoration. A small studio has been fitted out in this part of the house and has independent access from the garden.

A beautiful renovation signed Atelier Dito.

 

Visuals ©: Atelier Dito

 



Logo-ML SiteADC

of architecture in newsstands

D'A
 

MAGAZINE pop-up display