L'agence danoise Dorte Mandrup Arkitekter signe l'extension de l'école indépendante Bordings à Copenhague. Faisant face aux lacs de la ville, le nouveau bâtiment se dresse sur la rue, entre deux constructions existantes. Sa structure de béton habillée de briques recyclées se dissimule derrière un écran d'acier Corten perforé, dessinant un volume à la fois présent et transparent.

Le sous sol de l'extension est occupée par des salles de musique, un studio d'enregistrement et des espaces de rangement. Au rez-de-chaussée, une grande salle de classe permet également d'accueillir des évènements spéciaux au fil de l'année. L'étage est lui réservé aux ateliers d'arts et d'arts appliqués.























Sur ce projet, l'agence Dorte Mandrup Arkitekter précise:

"The urban main idea is to create a building that expresses the transition between the larger scale of the block-structure and the smaller and more intimate scale of the row houses. Despite the site's location in the extension of the traditional block and to emphasize the transition to a smaller scale, the building is located as a separate element between the two scale steps.

Through a shift in the main volume of the façade, the building is cut away from the existing building, and thereby is perceived as a separated yet harmonious part of the façade as a whole.

The composition of the new building is sculptural as opposed to the surface composition of the block to enhance the depth in the transition from the street façade to the school courtyard behind.

The new building is formed to ensure a large degree of flexibility, so the use of the inner spaces can change over time.

The building consists of three elements: the imprint into the ground, the volume and the screen

The imprint:

An area larger than the footprint of the building is excavated creating a courtyard-area below the existing courtyard. This opens the lower façade to the light, and creates an extra outer space in relation to the basement.

The Volume:

The concrete slabs are carried by the facades parallel to the existing neighbouring building. This creates a maximum of flexibility without carrying pillars or dividing walls. Towards east and west the facades are fully glazed for a maximum of light transmission. The carrying facades are done in recycled bricks from the building that was demolished from the site. The tradition of the pupils being allowed to do an inscription in a brick is thereby carried on into the new building and the future of the school.

The Screen:

The screen is done in perforated Corten Steel. It is folded around the corner and the new balcony to create a façade parallel to the façade of the existing gym. The difference between the façade line and the rectangle of the volume creates a depth in the façade that diffuses and brings warmth to the light before entering the building. The screen thus works as a sunscreen as well as a visual screen towards the street. Finally cuts in the screen frames specific views towards the lake."

Photographies: Torben Eskerod

Pour en savoir plus, visitez le site de l'agence Dorte Mandrup Arkitekter.

Source: Architecturenewsplus


Logo-ML SiteADC

Book des Lauréats des MIAW

 
 BOOK MIAW INNOVATION 2023 COUV

d'architectures en kiosque

DA316SITE
 

Coup de coeur !