Fondée en 2005 par Koen Baeyens et Basile Graux, l’agence belge Graux & Baeyens a livré la "maison VDV" à Destelbergen dans la banlieue de Gand en Belgique. Cette maison individuelle bardée de cuivre non traité s’ouvre largement sur l’extérieur avec de grandes baies vitrées.

Avec son toit en pente et ses grandes ouvertures, la maison VDV s’installe dans un domaine protégé qui accueillait autrefois un château détruit durant la Seconde Guerre Mondiale. Son volume complexe fait de trois blocs accolés et asymétriques serpente sur le terrain et offre à ses occupants des vues à 360°. Un ensemble sur deux niveaux qui perce ses façades brut de cuivre par de nombreuses et larges ouvertures vitrées, s’inspirant des constructions de la région tout en modernité.

 

Sur ce projet, les architectes précisent :

"This single family house is located just outside the town of Ghent. The plot is part of a domain where used to be a castle destroyed in WWII. Parts of the surrounding wall is still standing and is a silent reminder of this history.
House VDV appears simultaneously familiar and strange. The volume, consisting of one level with a pitched roof, alludes to familiar archetypes such as the rural homestead or barn.
But at the same time the volume is broken up by large glass facades, so that the relationship is established with the surrounding trees and the listed castle wall.
The mandatory implantation in the back of the plot ensures that the house is conceived as a pavilion. A garden-house with no front or rear, but with two identical facades and a 360 degree experience of the entire plot.
The (non-treated copper) cladding gives the project a poetic impermanence, which is echoed in the reflection of the surrounding trees in the glass facades."

Photographies : Filip Dujardin 

Pour en savoir plus, visitez le site de Graux & Baeyens Architects.  

Source 



Logo-ML SiteADC

Book des Lauréats des MIAW

 
 BOOK MIAW INNOVATION 2023 COUV

d'architectures en kiosque

DA316SITE