frendeites



L'agence d'architecture hongroise T2a a réalisé cette opération de logements collectifs à Budapest. Entre architecture contemporaine et moderne, années 30 et 60, les appartements s'imbriquent derrière une façade acidulée faite de verre coloré.



















Sur ce projet, T2a précise:

"The building is part of a huge real estate development (retail, office and residential functions); 61 flats have been build, the size of them is around 70-80 square meters.
All apartments have large and open facades and all have a well-utilizable, covered terrace - loggia. The flats can be reached through two vertical transportation cores, which are placed in the two breakpoints of the U-shaped building. Open side corridors head from the staircases as we considered it useful that in this way the flats could be naturally ventilated from two directions and besides they could be reached in a friendly manner, similar to the tradition we can chat with our neighbours on the corridor.
The open corridors face the miscellaneous internal garden and the overgrown green-wall. We made the internal garden visible for the external observers, too. The southern wings are placed on V shaped legs and through this semi covered public area the building and the city can contact each other. The ground floor of the building make place for services, shops, pharmacy and a coffee shop; on the top of the building among the roof-gardens, in four separate white pavilions, we developed five peculiar penthouse flats surrounded only by glass-walls.
The most important material of the external facade is coloured (emalit) glass. Yellow, orange, red, green, dark green, blue turquoise and dark blue. They are vivid and bright colours. Each colour of the facade belongs to a flat; this colour then appears on the entrance door – therefore the mark of the flat becomes visual- and makes trivial the identification.
The large openings of the facade are shaded by aluminium louvres; beside of the sun protection, the additional advantage is that they allow the light in, therefore, they serve as an excellent, and personalised visual filter. Certainly the colour of the lamellas is the same to the given flat – if all louvres are down, the building becomes a real box built by colourful Lego cubes.
The facade was rounded at the corner of Bercsenyi- and Vali Street by a gesture that evokes the architecture of the 1930th, such a rhythm of the facade boxes appears in many modern apartments of the surroundings that were built in the 1960th. Therefore the building cherishes close relationship with the modern heritage, and we have tried to create a continuously changing building that is highly responsive to all parts of the day in everyday use."


Pour en savoir plus, visitez le site de T2a Architects.

Sources: Nextroom et T2a


Logo-ML SiteADC

d'architectures en kiosque

D'A
 

Affichage contextuel MAGAZINE