A Jakarta en Indonésie, l’agence OOZN Design signe l’intérieur du Café "Six Degrees", une architecture de bois ondulante, spectaculaire et chaleureuse. Situé dans un centre commercial de la ville, ce lieu semblable à une grotte, offre un environnement protecteur et calme à ses occupants.

Le "Six Degrees Cafe" tire son nom de la théorie selon laquelle un individu du globe peut être relié à n'importe quel autre, au travers d'une chaîne de relations individuelles comprenant au plus cinq autres maillons. C’est cette notion de convivialité qui a dicté l’architecture du café où l’on retrouve cette volonté de sociabilisation, de rencontre et de partage. Comme une barrière protectrice, les lamelles ondulées en bois sur les murs et le plafond viennent rompre la monotonie des hauteurs spatiales. Elles créent un impact visuel fort tout en dissimulant les équipements au plafond.

 

Sur ce projet, l’agence OOZN Design précise :

"The derivation of the cafe name "6 Degrees" came from the "six degrees of separation" theory that everyone is six or fewer steps away from any other person in the world. The owner envision his cafe to be the meeting place for friends socialising over a good cup of coffee. The design brief was simple: to make the cafe memorable and cosy.

Situated inside a mall in Jakarta, 6 Degrees Cafe has a rectangular floor plan with a 16m long shopfront on the long side. The most visually impactful from the exterior was the ceiling and the rear wall, so we focused on it. We created an undulating skin of timber slats equally spaced apart at 150mm intervals which covers the entire wall and ceiling to break the monotony of spatial heights. Undulation of the veneer plywood were hand crafted by the local carpenters, meticulously following the unwrapped elevations drawn by us. Varying depth of the fins not only create a strong visual impact, they also hide the ceiling equipment and improve the acoustics inside the cafe. With music in the background and heavy flow of customers, individuals are still able to enjoy a chitchat over a nice cup of coffee.

The interior comprises four types of seating areas so the customer can choose the environment best suits their mood. A group of people who comes here to socialise can hang around the huge bar table; a person who needs a place to read a book or a couple who just want to have a quiet dinner can find their favourite spots.

Finishes were carefully chosen to create a cosy and relaxed ambience using natural materials & colours, including the selection of the furniture. Timber veneer slats matches the concrete screed floor to give a rustic touch. Warm timber and natural tones contrast with a dark interior paint provides an escape from the outside heat. Individual pendant lights hang over each table, floor recessed strip lights gives a soft illumination to the timber slats, providing just the right amount of luxe level to create a soothing ambience.

With evident amount of returning customers, we believe we have achieved the goal of making the cafe a memorable and cosy place for socialising over a nice cup of coffee."

Photographies : Irene Iskandar 

Pour en savoir plus, visitez le site de l’agence OOZN Design



Logo-ML SiteADC

Book des Lauréats des MIAW

 
 BOOK MIAW INNOVATION 2023 COUV

d'architectures en kiosque

couvdasite
 

Coup de coeur !