Dans l'ouest de la ville d'Amsterdam, l'agence Concrete Architectural Associates a aménagé le Square Van Beuningenplein, un espace culturel et sportif composé de terrains de jeux, de terrains de sports et d'une scène. Entre intérieur et extérieur, la structure acier s'habille en façade de métal déployé. Les pergolas sont réalisées en billinga et la terrasse en bankirai, comme les différents éléments de mobilier.





















Sur le square Van Beuningenplein, l'agence Concrete Architectural Associates précise:

"Van Beuningen square is located at the van Hallstraat, West district of Amsterdam. Building an underground two-layer parking facility gives cause for the redesign of the entire square. Based on the initial ideas of the West district of Amsterdam and Dijk&Co Landscape Architects, after a small closed competition, Concrete was asked to design the pavilions positioned on the square.

Looking at the bigger picture, Concrete introduced the concept to create a living room for the neighbourhood on the square, integrating the pavilions. The rectangular space is divided into zones. Each zone or room is adapted to specific functions and age groups. The rooms either are sunken into the ground or elevated. Three zones are framed by steel beams, elevated 4 meters above ground level and connected to a pavilion. These beam frames create intimacy and shape room-type spaces on the square. Wooden pergola beams right-angled to the steel beams contribute to the space perception.

The first room is the entrance zone. Below the steel framework, the entrance is marked as well as the car entrance for the parking garage. The connection pavilion includes a teen-centre called ‘the garage’, a place for teenagers meet and organize activities. A hangout and ‘panna’ soccer field are situated on the roof. The next room contains playing fields and skate spots. The living room is next to this, again a framed zone with picnic tables and a stage. The stage offers the possibility to give performances and install a movie screen. The stage additionally contains two snug sunken sitting areas and some trees. This framed room is connected to a pavilion containing the teahouse and accommodations for the square-supervisor. The roof is accessible from the teahouse and serves as a terrace. In the final zone, the frame is connected to a smaller pavilion, to provide an additional passenger entrance for the parking garage. This framed room is furnished by design agency Carve. A blue wavy landscape filled with playing facilities, a sandbox and climbing trees. Swings hang from the wooden pergola beams and the steel frame contains a rain curtain.

The steel frames are accommodated with coloured LED lighting, which light up the rooms when the evening falls. The colours are programmed a year in advance and react to seasons and specifics days. For example, the square colours red on Valentinesday and orange on Queensday."

Photographie : Ewout Huibers

Pour en savoir plus, visitez le site de Concrete Architectural Associates.

Source: Architecturalnewsplus


Logo-ML SiteADC

Book des Lauréats des MIAW

 
 BOOK MIAW INNOVATION 2023 COUV

d'architectures en kiosque

couvdasite
 

Coup de coeur !