Après avoir réalisé un gymnase à Marignane, l'architecte Christophe Gulizzi signe non loin de là l'extension du Lycée Louis Blériot, un parallélépipède habillé de plaques de béton préfabriqué finement percées.











































Sur ce projet, Christophe Gulizzi précise:

"Returning to the site of my first crime, (Gymnase Louis Blériot, Nominated first work 2004), whilst never having understood why nominee and not winner, is like going on a date with your first unrequited love, or at least her sister who was prettier anyway.

Urban land is without desire, void of generosity, in a situation where the institution and housing property developments confront each other. From this tête-à-tête emerges the idea of one power resisting another.

The extension settles in the only available place on the plot, which outlines its layout. Under these conditions of residual layout – critical fate of this public facility – stratification and compressions are imposed functions.

Our approach considers the school as a whole, taking into account organisation, usage and image.

The declension of the architectural vocabulary is the consolidation of common values forging the identity link, the high schoolers’ sense of belonging to the place and restores the high school’s image as a harmonious whole.

The gymnasium’s macro mesh fencing inflects into grey treated concrete, turning into a filter.

Following a simple shape, a parallelepiped, and a daring constructive course, the bearing façade is composed of precast concrete.

The architectural project is a beautiful woman whom I desire. She must be pampered, contemplated and surprised. Keeping desire alive, means inventing."

Photographies: Vincent Fillon / Christphe Gulizzi

Pour en savoir plus, visitez le site de Christophe Gulizzi.

Source: Architecturenewsplus


Logo-ML SiteADC

Book des Lauréats des MIAW

 
 BOOK MIAW INNOVATION 2023 COUV

d'architectures en kiosque

couvdasite
 

Coup de coeur !