Dans le quartier de Portobello à Dublin en Irlande, l'agence Box Architecture a réalisé la transformation et l'extension de ce petit bâtiment de bureau. Le long de la rue, dans le prolongement de la bâtisse existante, se dresse le nouveau volume de briques, un volume simple, presque austère qui révèle une spectaculaire spatialité intérieure.































Sur ce projet, Box Architecture précise:

"The new elevation announces the extension to be a modern intervention through its contemporary style whilst using contextual materials. The new façade interlocks three dimensionally with the façade of the retained building to create a coherent composition of new and old.  The site was long and narrow and the location of the entrance was key to the decision made to move the entrance onto Lennox Street, being more appropriate to the residential nature of Synge Street. Moving the entrance also maximised the space available and created a double height, top lit space with the circulation behind a wall concealing how one moves from the differing levels.  On an urban scale the new extension acknowledges its position as a building with a view to the canal. The line of the adjacent parapet level is broken as the new build steps up slightly repeating a condition, which occurs further along the street."

Photographies: Paul Tierney / Box Architecture

Pour en savoir plus, visitez le site de Box Architecture.

Source: Architecturenewsplus


Logo-ML SiteADC

Book des Lauréats des MIAW

 
 BOOK MIAW INNOVATION 2023 COUV

d'architectures en kiosque

couvdasite
 

Coup de coeur !