frendeites



In central London, the architecture firm Henning Stummel conducted the extension of a Georgian house. A slim volume, out, connects existing 3 floors and hosts a bathroom.







On this project, the architects specify us:

"Shouldhan Street - RIBA Building of the Year, London Region, 2005

The motivation for this extension Was to restore the original layout to a Georgian townhouse in central London. This required Placing all the bathroom facilities into Their Own structure tacked onto the house and accessed via Extending the Openings to the Existing fireplaces on the first three levels. Guided by the historical precedent of the late Georgian period, we Proposed the structure to be constructed in timber. This schedule has satisfied aussi authority desire for the works to be 'reversible' in the sense That One Could restore the house to icts original state if required. DESPITE this logic and precedent, the planners required que le-have extension Their concept of a Georgian aesthetic qui hinged crucially on vertical fenestration. As this is Largely Unnecessary for bathrooms, we Decided to 'not-have windows amd incororporated translucent perspex strips into the ship-lap cladding, disguised by placement and color.

The result is remarkable. By day the interior, qui est seamlessly clad in perspex, is read by the abstract non-windows' and by night the effect reverses so que la exterior Becomes a lantern feature in the garden. This project is an example of necessity bearing invention and proof of how obstacles can be seen as potentials When dealing with projects in sensitive areas Historically.

Permission to build this project required one and a half years of negotiation and finally Was Realised through an appeal process. HOWEVER, in the end, the project Was Awarded the RIBA Building of the Year, London Region (2005) Was short-listed for the Stephen Lawrence Prize, and has-been broadcast and published Extensively in domestic and international media. "

To learn more, visit the site ofHenning Stummel.

sources: Contemporist & Henning Stummel Architects


Logo-ML SiteADC

of architecture in newsstands

D'A
 

MAGAZINE pop-up display