frendeites

The interior design studio Vives St-Laurent presents its latest project. This project carried out in 2021 consisted of renovating an apartment located on Saint-Hubert Street, in Montreal.

In this area of ​​the Plateau Mont-Royal, several Victorian-style houses were built at the end of the XNUMXth century. Curved walls, moldings and high ceilings give a unique character to the place, which is defined by the organization of the rooms in rows. This particular existing layout dictated the orientations of the design team for the development of the project.

The mandate mainly targeted the renovation of two spaces: the kitchen and the shared bathroom. It was also a question of reorganizing the space at the back of the kitchen with the addition of a bar serving both as a coffee corner and as an additional counter during receptions. Finally, the design of a custom-made wooden desk, conducive to teleworking, now matches the various pieces of mid-century style furniture selected by the owners.

Indeed, the existing dining table dictated a simple layout of the kitchen, following the rectangular shape of the room. The addition of an arched opening between the living room and the kitchen now makes it possible to accentuate the views between the living areas, while improving their fluidity.

The wall-mounted faucet and the marble backsplash become the focal elements of the place and give character to the kitchen. Natural stone in green and brown tones was also used to create a monolithic-style island. 

A second arch marks the transition to the bar area, set back from the apartment. We find the same natural stone as in the kitchen.

The redevelopment of the bathroom is in line with the materiality of the project. The cherry wood hue is naturally picked up for the vanity design. A cream mosaic used for the floor and the walls of the shower gives a feeling of lightness in this space…

The office adjacent to the master bedroom is separated by paneled doors, allowing second day lighting into this space. Adding a small hanging storage in the existing alcove creates a contrast between new and old. 

Thus, the project is characterized by the enhancement of the original elements and by the limited palette of new materials, which bring soft and warm atmospheres throughout the project. 

 

Visuals ©: Alex Lesage

 

 



Logo-ML SiteADC

of architecture in newsstands

D'A
 

MAGAZINE pop-up display

Heart stroke !